AsiaNet 98439
Rahsia Air Chongming
SHANGHAI, 26 Okt., 2022 /Xinhua-AsiaNet/--
Air dipercayai merupakan rahsia kepada hasil tuaian yang luar biasa bagi produk pertanian berkualiti tinggi di Chongming. Kualiti air di daerah itu mengekalkan standard yang sama seperti kualiti air di Takungan Dongfeng Xisha dan Takungan Qingcaosha -- sumber air minuman utama bagi penduduk Shanghai.
Sejak tahun 2007, Chongming telah memulakan satu program pelarasan struktur perindustrian yang selaras dengan keperluan bagi pembinaan pulau ekologi mereka dan pelarasan struktur perindustrian bandar raya itu.
Selepas usaha lebih 10 tahun, hampir 300 projek dengan kapasiti pengeluaran yang ketinggalan zaman telah ditutup atau dipindahkan, termasuk industri seperti tekstil, percetakan dan pencelupan, dan pembuatan kertas, yang dikhuatiri menyebabkan pencemaran kepada persekitaran air.
Melalui projek penambahbaikan persekitaran air tanpa henti, kadar pematuhan kualiti air permukaan Chongming telah mencapai 100 peratus, dan pengeluaran pertanian terus meraih manfaat. Ketam mitten adalah satu daripada produk akuatik tempatan yang paling terkenal. Ketam Chongming sering dipuji oleh orang yang kuat makan kerana aromanya yang menarik dan rasanya yang manis.
Wang Chenghui, seorang profesor di Shanghai Ocean University, mengaitkan lokasi Chongming di muara Sungai Yangtze dengan rasa istimewa ini. Kualiti air di sini, di mana air tawar dan air masin bertemu, kaya dengan nutrien, kata Wang.
Walaupun Chongming mempunyai kawasan air yang lebih kecil dan kapasiti pengeluaran yang terhad berbanding dengan kawasan pembiakan ketam yang berdekatan di wilayah Jiangsu dan Anhui, ia boleh meningkatkan kualiti ketam mereka untuk meningkatkan populariti dan nilainya, kata Wang.
Seperti ketam itu, beras berkualiti tinggi merupakan satu lagi hasil istimewa bagi daerah itu. Pada tahun 2017, Beras Chongming, yang bebas daripada penggunaan baja kimia dan racun perosak, telah memenangi pingat perak kerana kualitinya yang tinggi di Shanghai.
Peruntukan bagi kawasan pertanian untuk makanan hijau di daerah itu telah mencapai 92 peratus.
Di Koperasi Profesional Buah-Buahan dan Sayur-sayuran Jiangfan di Pekan Miaozhen Chongming, model bagi “nasi, ikan dan udang karang” telah berterusan selama bertahun-tahun.
Dengan menternak ikan, udang karang dan organisma lain di sawah padi, rumpai dan perosak dapat diminimumkan tanpa menggunakan racun perosak.
Dalam air yang berkhasiat, ikan dan udang karang diberi makan dengan baik manakala beras menghasilkan hasil yang baik, serta satu nilai pasaran yang meningkat.
Menurut Huang Guochao, ketua bagi koperasi itu, pendapatan bagi setiap hektar di ladang itu adalah beberapa kali ganda berbanding dengan tanaman padi konvensional.
Sumber: Pejabat Penerangan bagi Kerajaan Rakyat Daerah Chongming Shanghai
Pautan Lampiran Imej:
Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=432159
Kapsyen: Rahsia Air Chongming
Pautan: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=432165
Kapsyen: Ketam Chongming
No comments:
Post a Comment